Monday, February 28, 2011

Risau Sekali

Penulisan kebelakangan ini tidak ada yang serious.. Mengimbas kembali penulisan2 yang dulu, yang lebih serious dari sekarang.. Aku tersedar kembali.. Jauh juga aku dihanyutkan.. Aku seakan2 tak berdaya.. Seakan2 hampir putus asa dengan apa yang aku pernah impikan suatu ketika dulu.. Seperti mimpi yang hanya tinggal mimpi.. Langkahku masih belum bermula.. Tidak walaupun setapak.. Aku masih di sini.. Tiada yang berubah.. Tiada yang membanggakan.. Bila apa yang aku inginkan dihalang orangtua.. Aku memberontak.. Membuatkan aku semakin degil.. Demonstrasi..

Aku cuba untuk menunjukkan keinginan sebenarku kepada mereka.. Tetapi aku lemah dalam keseorangan.. Keseorangan, tiada pemangkin semangat.. Hanya Allah yang bisa membantu aku.. Aku takut dan fobia dengan raksasa yang diciptakan sendiri.. Terlalu banyak berfikir membuatkan aku terlalu berhati2 mengambil langkah sehinggakan aku sendiri tidak berani untuk berbuat apa2.. Lamaran orang kutolak. Aku terlalu berfikir.. Permohonan kerja aku tidak bersungguh.. Aku terlalu memilih.. Kerisauan yang tiada kesudahan.. Semua yang diinginkan jauh dari genggaman..

Terkadang terdetik di fikiran, adakah aku sebenarnya takut dengan komitmen? Aku sentiasa tidak tetap. Sentiasa berubah hati, berubah fikiran. Ingin sekali diceritakan kepada seorang yang boleh membantuku mencari jawapan, mengenali diri sendiri. Bagaimana bisa dilakukan? Yang itu pun aku takut untuk memulakan.

Pelan jangkamasa pendek Alhamdulillah hampir kesemuanya dapat diselesaikan.. InsyaAllah akan berterusan.. Pelan jangkamasa panjang aku, masih belum bergerak.. hmm.. Macam mana ya.. Aku harus ikhtiar lagi.. Moga2 ada rezeki aku.. Amin..

1 comment:

kakngah said...

amin. :)

plok!