Wednesday, December 29, 2010

Broga With Cousins

Kami cucu-cucu Allahyarham Hj Mohd Amin telah menjelajah Bukit Broga pada 25 December 2010. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Aktiviti mencabar minda ini kami
akhiri dengan bermandi manda di Sg Tekala.







Saya Sayang Famili Saya!

Wedding Gift for Huda

Almost 100% handmade and home made.
Kotak yang untuk huda ni my second kotak. As u can see kat photo bawah ni, the box with toys is my first ever handmade kotak. Chocolate cupcakes and fondant deco sume first try. InsyaAllah akan buat lagi. Ini je update setakat ni.
:)

p/s : fondant ni berkilat2 sbb nk cair.. sbb kotak mcm terlalu ketat n takde ruang udara masuk..
next time improvise lagi insyaAllah..





Tuesday, December 28, 2010

Pesan pada dia

pesan pada dia..
yakinlah, lelaki itu tidak akan datang melewati ku..
kerana dia telah mengikat janji denganmu..
dan kerana janjinya cukup mahal..
dia bukan orang yang menungkiri janji dengan sebegitu mudah..
dia juga tidak akan berjanji jika tidak yakin akan dapat mengotakannya..

pesan pada dia..
yakinlah, lelaki itu memang benar-benar ingin memperisterikanmu..
dan dia mencintaimu lebih dari dia mencintaiku..
kerana hakikatnya, aku bukanlah orang yang dipinang oleh dia..
orang yang dipinangnya itu ialah kamu..
iya.. kamu... :)

pesan pada dia..
yakinlah, dan usah curiga mahupun ragu-ragu..
gembirakanlah hatimu, kerana engkau memiliki apa yang aku inginkan dahulu..
dia milikmu..
bukan aku..

oleh itu,
gembirakanlah hatimu dan hatinya...
aku sangat senang jika melihat kedua-dua kamu bahagia..
cukup sekali.. aku ingin melihat dia bahagia..
yakinlah.. dan usah ragu-ragu..
dia milikmu..

Goodbye

dear you,

i love u,

but will you be able to guide me later on?

will you be able to guide me to the truth, the right path?


dear you,

i love you,

but will you treat me well afterwards?

will you appreciate me for who i am?


dear you,

i love you,

"u make me happy, i'm comfortable with you",

that's what you said,

if u were my husband, insyaAllah jannah is mine.

but are you my husband?


dear you,

i love you,

but will you bring me closer to Allah?

will you always remind me of the akhirat?

will you?


dear you,

i love you,

but i want someone who can guide me to Allah,

i want someone who will treat me well,

i want someone who will bring me closer to Rasulullah,

i want someone who wants to share the beauty of Peace together,


After what you did to me,

my heart cries.

will you be a good father to my children?

after what you have become, now,

my heart aches,

will you always be patient with me?


dear you, i love you,

but i'm sorry.

i have to leave you..

for i am much happier with Allah.

i'm sorry.

Let Him decide for me.

Thank you for everything,

forgive my wrong doings.

goodbye love..

November 15th 2009

hati ini, tidak lagi mengerti makna sayang.
walaupun dikatakan memberi kasih,
jujurnya hati ini tidak lagi mengenal erti kasih.
dan kini, hati dah penat.
hati tak mahu lagi memberi kasih.
bukan kepada sebarang orang.
hati tak mahu berbohong.
hati tak mahu bazirkan kasih sayang.
kepada orang yang belum tentu ikatannya dengan hati.

walau apa pun,
hati kenal hati yang sesuai untuk hati.
bagi hati, hati itu hanya perlu lupakan hati lain,
dan ikat dengan hati.
hati bukan jahat.
tapi hati nak juga merasa kebahagiaan untuk hati.
hati dah banyak berkorban untuk hati lain.
tanpa memperdulikan hati sendiri.
kepedihan hati, hati hanya kongsi dengan Tuhan.
tapi untuk kali ni, hati taknak lepaskan peluang yang ada.

tapi, kalau hati teruskan dengan niat dan usaha hati,
hati akan lukakan hati yang lain.
hati tak boleh pentingkan hati sendiri.
tapi, ... hati sedih..

waktu hati lepaskan hati tu satu ketika dulu,
hati sakit, hati betul2 sakit.
sebab hati terlalu sayangkan hati tu.
tapi hati terpaksa.

bila hati tu dengan hati lain,
tapi masih mengaku hatinya milik hati,
hati tak berbuat apa.
sebab hati tahu hati tu milik hati lain.
walaupun hati masih sayangkan hati tu.

dan kini, hati tu masih datang dekat hati,
mengaku benda yang sama,
hati berat nak lepaskan hati tu lagi.
kalau boleh, hati nak hidup dengan hati tu.
tapi, hati tu keliru,
walaupun mengakui hati tu sentiasa bandingkan hati lain dengan hati.
mengakui bahawa hati saja yang sesuai dengannya.

dan hati sedih lagi.
kalaulah takdir Tuhan membuatkan hati terpaksa berkorban lagi.
hati berserah. hati redha.
hati boleh. semoga hati tabah.
tapi selagi hati tu tak berbuat keputusan,
hati takkan berserah, hati taknak mengalah.

Monday, December 13, 2010

Happy vs Unhappy

I've discovered something..
That I can't rely on other people or the surrounding to make me happy.
I have to be able to make myself happy.
And in order to make other people happy, I have to be happy.
Because you can't give people what you don't have.
And when I rely on other people to make me happy,
If they are unable to make me happy, then everyone is going to be unhappy.
So I have to make myself happy.

Alhamdulillah.
I was able to understand this concept after reading an article by Kak Ina (SOLUSI isu 25) and watched an episode of Oprah.

Sunday, December 5, 2010

I'm not happy,
I'm not sad.
I'm missing something.

I'm not happy,
I'm not sad.
It's as if I refuse to feel anything.

I want to be able to feel.
Again.
And I miss something but I just don't know what that is.

Monday, November 29, 2010

Alphabet Cookies

Haritu pergi ziarah kak mar and she gave me her alphabet cookie cutter.. Kakmar kate "akak dah bagi tu nnt akak nak tengok fawi buat".. So fawi buatlaa~ ni ha die.. nanti nak buat untuk hadiah kawen huda plak..insyaAllah.. thank you kakmar..


Ilham baby kakmar..Ilham comel. Ilah pandai gelak sorang2. KIUT~!

Beef Patties

Daging korban haritu banyak..
Taktau nk wat ape..
Mak plak keje..
So fawi pun wat la homemade burger..
Check2 resepi kat internet sket pastu improvise dengan mak..

Bahan2 patties:
daging cincang
bawang (diced)
celery (diced)
salt
pepper
kentang (dah direbus n lenyek) seibiji
mix herbs
bread crumbs/oats
eggs 2 or 3
mustard sket
kalau letak black pepper sauce pn sedap gak nih..

*mix sume together, leave for a few minutes, wat bentuk burger n goreng mcm abang gerai burger goreng burger.

Bahan2 sos:
bawang (diced)
tomato (diced)
milk (air dicincang takkan putus)
salt
pepper.

*cairkan salted butter sket atas kuali, masukkan bawang n tomato, smpai naik bau, tuangkan susu (tak kesah susu ape asalkan jgn susu pekat manis oke..) tak kira la banyak mana.. secawan kot.. pastu garam n pepper.. kalau nak pedas letak pepper banyak2..yang ni pun kalau letak black pepper sauce mesti bertambah3 sedap..ske sgt sos nih!

ok dah.. tulis kt sini supaya tak terlupa next time..

Thursday, November 18, 2010

Chocolate Chip Cookies

Bagi mereka yang bertanya..
Especially ada@robek@angah.
sorry I dont know the measurements in cups..

Simple and Easy. *trust me*

Ingredients :
250g salted butter (i.e. buttercup@farmcow)
125g brown sugar
125g caster sugar (can reduce sugar if u like)
310++ g flour (tepung gandum je)
2 eggs
1/2 teaspn soda
250g chocolate chips

How to:

0. Baca doa2 n bismillah banyak2.

1. Mix well:
250g salted butter
125g brown sugar

125g caster sugar

- in a mixing bowl using a mixer heheh.

2. While mixing @ before mixing those butter n sugar,
beat the eggs together with soda
-in a small cup or bowl or anything you like.

3. After the butter mixture blended well together, keep on mixing,
pour the egg n soda mixture bit by bit

4. Setelah ia sebati, masukkan pula tepung followed by chocolate chips. Mix well.

5. Freeze about 2 hours - 1 day. (boleh tahan dalam freezer lama2) months pn boleh.

6. Bake your cookies at 175-200 degrees abour 15-20 minutes (depending on your oven).

7. Serve.

Voila~



should look something like this before/after freeze (tak berubah pun rupa dia haha)

and like this after you bake:-
left: around 500g right: around 1kg


BEST OF LUCK!!
and
HAVE FUN BAKING!!



Wednesday, November 17, 2010

Graduate Employability Program by MOHE


My Career My Future is a collaboration program with Ministry of Higher
Education under Graduate Employability Program.

It is a training program to enhance the soft skills and personal development
and at the end of the program, there will be a job placement for the graduate
with the GLC, MNC, and other private sector such as Maybank, CIMB, Proton,
Vads and etc.

The program will be conducted throughout Peninsular Malaysia, Sabah and
Sarawak. It is a 8 weeks training program which will be divided into 2 parts.

the first part is the personal development training to focus on improving your
soft skills such as communication, critical thinking, decision making, public
speaking and presentation, interviewing, grooming, and many more will be train
for you during the 4 weeks period.

And the second part is the industry specific training to focus on this 5
specified industries - finance, human resource, retail, IT, hospitality
and call center.

then, we will arrange you for the interview with the companies and will continue doing that until you are being employed.

Diploma/degree holder for any course,
21 years old and above,
CGPA 2.3 and above,
Malaysian citizen,
unemployed or unsatisfied with current job.

The program will commence on October 2010 and will be held at every state in Malaysia. No fees is required for every candidate who join this program.

Any inquiries, do not hesitate to contact us at the number below and please state to speak to me (Mr Hafiz) or drop us an
email and we will respond in a short period.

Regards,

Hafiz Kathi
03-77100502
hafiz.kathi@mypartners.com.my

Tuesday, November 16, 2010

Idea

Hari Ahad lepas visit kak Mar di rumahnya di Bangi..
Borak2, and she gave me the idea untuk buat cute boxes for chocs.
And since saya memang buat jualan cookies kecil2an, it would be nice kalau dpt buat cute boxes for my cookies. Dah terbayang2 dah how the design would be.
Plus, kakMar hadiahkansaya alphabet cutter (kot?) for cookies n other stuff.
Also gave me an idea utk main celup2 alphabet cookies with colorful chocs. Dah terbayang lagi.
Arini, mdm Huda requested (saja2) home made cupcakes for her cute daughter Daania.
Terpikir nak buat cupcakes design with the alphabet cookies tulis nama D.A.A.N.I.A..
Masuk kan dalam cute box~ so nice!
Nak buat jugak.
Nak buat jugak.

Ya Allah berikan aku kesempatan masa dan kekuatan semangat,
hindarkan aku dari penyakit malas.. amin amin amin..

Jubah 1


Friday, November 12, 2010

"I am glad I have chosen you."


This is not a love letter.
It's just a post.
Just a special post.
Dedicated to a special friend.

Fairuz.
He calls himself a genius,
with a Z.
So that makes him a geniuz.

To me,
He is not just a friend.
But a special friend.
He listens to my problems.
Not just mine, but many others too.
He would always lend a helping hand to anyone, including me.
Even sometimes, it forced me to shed some tears for him to help me.
(hehe gurau)

Despite all the things we've been through together,
As friends.
As close friends.
Despite all the fights and the tears.
The emotions, and the blaming,
I could never forget him.
As a nice person to me.
A special person, to me.

The one who always made me laugh.
The one who always made me calm in a storm.
As childish as he is, there is a part of him that ermmm..
There something in him that.. emmmm..
There is just something wonderful, unexplainable.
Something.
That whenever he is in trouble, I really3 wish that I could help him.
A wonderful friend he is.
Among the friend that I will remember til the day I die.

People call him my 'adik'.
I don't mind it.
I let them.

Because inside my heart,
I hv always loved this friend of mine.
Despite everything that happens,
That feeling inside never fades.

But now,
Things are not the same anymore.
Things change.
And as change is constant and perfectly normal,
I accept it as it is.

But he will never change to an outsider to me.
Just like myself, and all other people,
We have our own qualities.
We are imperfect.

And as quoted by Max "Dr. Bernard Hazelhof said if I was on a desert island, then I would have to get used to my own company - just me and the coconuts. He said I would have to accept myself, my warts and all, and that we don't get to choose our warts. They are part of us and we have to live with them. We can, however, choose our friends, and I am glad I have chosen you."

I'm glad that I chose him to be my friend.

I have a lot of friends that I purely cherish, and grateful for.
Other than him, and you know who you are.
Please do not be upset because I didn't write about you.
You know how special you are to me.
My language to you expresses how I feel about you.
U know how special you are to me.
And I also am glad that I have chosen all of you..
Thank you.

*hearts*

Thank You Allah!

Aku tak pernah terpikir utk jadikan blog ni sbgai diari harian/mingguan/bulanan aku.
Tapi aku nk rekodkan je kt sini, aku dah berjaya buat baju kurung sendiri! buat jubah sendiri! buat roti (walaupun buat berdua tp insyaAllah boleh sendiri!)! Next up~, belajar buat chocolate, blajar jahit blouse.

Dengan izin Allah, aku berjaya buat semua tu.. Seolah2 tak percaya tapi itulah kuasa Allah!
Alhamdulillah!
Thank you Allah!
Thank you, Thank you, Thank you!

Thursday, November 4, 2010

Rindu


*bknhaniftpjannah,aliah,hannah,farah.

Baju Kurung 1




Berjaya jahit sendiri..
Hasil tunjuk ajar Maryam Mahmud..
Alhamdulillah! ske2..
Semua atas keizinan Allah...
Aku berjaya menghabiskan projek baju ni..
Tidak kusangka..
Alhamdulillah..
Atas keizinan Allah..

Monday, October 25, 2010

Mari Jadi Pandai

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Source : http://penditapemalu.blogspot.com/2010/08/satu-muhasabah-kenapa-yahudi-bijak.html

Sunday, October 24, 2010

Biru Turqoise Warna Temanya

Semalam berjaya pergi wedding Fikri Yunus & Yohanis David.
Alhamdulillah..
Seronok jugak dapat jumpa kawan2 lama.
Dah tak rasa pathetic dah.
Lepas ni nak kuar lagi dan lagi dengan kawan lama.
Semangat!
Nnt nak bersosial juga dengan Yam Mahmud!
Yeah!

Tuesday, October 19, 2010

Mahbubku

Biar ku sakit,
Biar ku duka,
Asalkan mahbubku senang dan suka.

Titisan air mata,
Demi untuknya,
Menjadi mutiara akhirnya..

-Azreel Azhar.

click here for the song.

This is a song written by Azreel my school friend.
Bila aku dengar balik lagu ni, part ni.. aku rasa sedih sangat..
Sebab aku mungkin boleh cakap "biar ku sakit",
Aku juga mungkin boleh cakap "biar ku duka"'
Aku boleh cakap, "asalkan mahbubku senang dan suka".
Tapi merealisasikan semua tu?
Jauh sekali..
Aku malu dengan diri sendiri..
Aku ingin sakit..
Aku ingin duka..
DemiMu Tuhanku.

Aku malu.. Aku dok bersenang lenang je kat dunia ni..
aku kena upgrade ni.. serious aku kena upgrade..
Ah..! Aku nak jadi Muslim hebat.
Nak jugak aku naikkan nama agama Allah.
Di situ aku akan bersakit-sakitan.
Ah..! tapi aku memang boleh cakap semua tu!
CAKAP.
Cakap je la..

InsyaAllah..
aku nak lebih dari cakap..
Ya Allah.. jangan kau biarkan aku terleka dengan kemanisan dunia ini ya Allah..
Bangunkan aku andai aku terleka dalam tidur yang binasa..

I can smile at the old days, It was beautiful then

Memory lyrics
Songwriters: Nunn, Trevor; Eliot, T S; Lloyd-Webber, Andrew;

Midnight, not a sound from the pavement
Has the moon lost her memory
She is smiling alone
In the lamplight, the withered leaves collect at my feet
And the wind begins to moan

Memory, all alone in the moonlight
I can smile at the old days
It was beautiful then
I remember the time I knew what happiness was
Let the memory live again

Daylight, I must wait for the sunrise
I must think of a new life
And I mustn't give in
When the dawn comes tonight will be a memory too
And the new day will begin

Burnt out ends of smoky days
The stale cold smell of morning
The street lamp dies
Another night is over
Another day is dawning

Touch me, it's so easy to leave me
All alone with the memory
Of my day in the sun
If you touch me you'll understand what happiness is
Look a new day has begun

Memory, all alone in the moonlight
I can smile at the old days
It was beautiful then
I remember the time I knew what happiness was
Let the memory live again


© FABER & FABER; THE REALLY USEFUL GROUP PLC;

Missing My Friends


I miss it when everything was fun between us.
I miss it when there's no hypocrisy when we're together.
I miss it when I and Farrel were still good friends.
When no conflicts occur. No feelings came in between.
I miss it when Phoebe and Steve were single.
I miss it when it's not "only us" day out.
Because to me, we are all a family.

I hate it when I wanna go out with this and this person,
I have to consider that and that person's feelings.
Nope. I don't like that.

We were not like this before.
Everywhere we go, we go together.
Everything we do, we do it together.
I miss this. This feeling. I miss my friends.

Luckily throughout this journey of friendship,
One friend remains the same.
One friend remains close.
One Mimi remains kelamkabut.
One Mimi remains Mimi.

What's gone, just let them be.
But I try to appreciate what I have now.

Although if I have the chance to fix the damages today, I would.
But what happened, happened.
And I'm thankful to have what I have now,
and also thankful to what I had before.

Alhamdulillah..
So thanks korang..
I love you~

L.

Currently feeling like a pathetic loser.
Other friends are already working, although they say their job sucks and stuff, but they ARE working.
What about me? Well, I'm still here looking after my grandma n grandpa.
It's not that I don't like it here, I do. It's just that there's nothing much that I can do.
Not that I didn't do anything. It's just routine. I hate routines. Mm..
Well sometimes I do feel blessed to be given this experience. I learned that staying at home, doing house chores and taking care of my elders needs patience. And just to teach myself to be patient, I fast sometimes. So alhamdulillah sedikit sebanyak I gained a few things here. discipline? maybe.. hihi *i hope so*.

And oh! I get to bake with Maklang a few times (on the weekends) . That's enough to keep me happy I guess. hehe. There was this one time we baked chocolate muffin, it turned out funny. Dont know what happened but somehow muffin tu senget. Senget how?

Dalam gambar ni it doesn't look that senget la since we pushed the thing down so tak nmpak senget. Die senget masa dalam oven, time die tgh naik.. selalu die naik straight je n merekah, so nampak cantik la but this time die naik senget ke tepi.. hehe..
And lagi satu i helped maklang buat apam dot-dot (that's how they say it). But I prefer apam polkadot.



Since this is our first time making this so tak cantik sangat la outcome die. But will try to improve this weekend lah. So that's what I've been doing for the semester (since kawan2 yang sambung blaja pun dah nak final, so I consider this my semester). Of course dengan graduation sume sekali termasuk dalam semester ni. But still tak banyak yang saya buat.

What's pathetic about this loser is that, she's such a loner. Am I? huu~ Quite lonely I might say. Not a loner though. Facebook is there but not much action. Yahoo messenger is also there but no action at all. I have tons of friends online, but no one to chat with. So I would just stare at the computer, waiting for something to happen. Checking other contact's status blablabla. Pathetic~
hoho.

But I have to take this positively, spend my time the correct way. For instance I still have books that I haven't finish reading yet. I could work on finishing them. Yup. Do that. Why not do that? hmmm.. ok3...

Oh ya, good news, the actual maid will insyaAllah arrive this Saturday. I have a friend's wedding that day but don't know who to go with. *pathetic lagi* Since masa sekola I don't have banyak kawan yang "sekepala". I mean, I'm okay with a lot of people. I made a lot of "kenalan" but not so many "sahabat". Just a few, but dorang tak free la plak on that day.. So still tatau nak pegi camane dengan siapa. *krik*krik*krik*

K.. habis tugas kat sini nanti nak g sambung belajar.. menjahit~ hopefully takde aral melintang insyaAllah..

Monday, October 18, 2010

~_~ "


I am missing something but I don't know what that is.

Saturday, October 9, 2010

padprik ke ni? mcm sedap! yey!

semalam try2 masak.
pastu perasan sedap.
sbb makan sorang2.
so perasan la sendiri.
nk tulis resepi kasi tak lupa.

mengikut urutan...

bwg merah n putih cm biase.
belacan secubit.
cili boh 1 sudu besar.
1 biji limau nipis.
kicap manes 1 sudu kecik? lbh krg la.
gula 2 sudu besar? lbh krg gak.
garam secukup rasa (ye puan2..lalala)
air -sesuka hati? lalala~ dlm secawan kot...
eh terlupa letak serai. k pastu kalau dah terlupa tu, masukkan aje serai tu k..
k itu untuk kuah asas die.. nk letak ayam ke sayur ke hape ke pepandai la k..

ok bye..

Monday, October 4, 2010

To be in control of yourself, you have to know and understand WHY you do what you do and WHY you don't do what you're not doing. If you don't, then be afraid. Because something else is controlling you.

Thursday, September 30, 2010

Graduation

Salam..

So last Saturday was "hari-amik-jubah" day.
Beratur awal kemain masing2.
Yang tido kat studio, bangun pagi tak mandi terus beratur kat depan pintu cac yang masih tertutup tu, tatau la nk kate ape.
Asalkan korang happy k. hihi

Ini ada sket foto activity hari tersebut.

Tgh menunggu pintu cac bukak nie..

Lepas amik robe tuh, kitorang bekfes sesame kat dpn skola teknik,
then berpecah sebelum berjumpa di lokasi penggambaran.
Ada yang balik bilik/studio bersiap2. Ada yang terus pergi ke lokasi. Manakala saya pula, mengambil peluang keemasan ini untuk beraya di rumah sahabat saya Nabila Azam.. Asik terlepas je peluang.. Kali ni alhamdulillah ada rezeki.. :) Sebelum bergerak ke lokasi yang dijanjikan sama teman2 yang lain, sempat saya bergambar bersama tuan rumah. Untuk kenangan sendiri.. Takleh letak kat sini.. hehe.. So, yang atas tu gambar saya solo~

Inilah lokasi yang disebut2kan tadi.. CEMERLANG HEIGHTS!
Sangat cantik tempat ni.. Masha Allah!
Sukeeeeeee~~ weeee...!


Oh ye, camera yang saya gunakan ialah Canon G11 kepunyaan adik saya.
Saya dapati camera ini sangat bagus, versatile, dan berkualiti gambar2nya.
Suka3!

Kenapa gambar mortar board aje?
Sebaik tiba di Sentul Park, dengan semangat yang tinggi untuk snap foto2 yang cantik kat sini, ada pulak orang datang kat kitorang ckp kat sini takbleh tangkap gambar..
Kenapa pulak? hmmm tak puas hati.. So curi2 la tangkap gambar ni.. Tapi bukan gambar ni saje! ade lagi kat bawah ni.. haha

Masa kat sini (^) dah kena sound dah.. pak gad datang sound kate amik gambar cepat.. ni last ni..
kitorang pun ckp je la, ok2 uncle.. thank you!
Pastu dah lepas snap beberapa keping, on the way ke kereta memasing, sempat snap lg sikit!
Fawi kate, "Nk tgkap gmbar lagi ke? ok3 last 3 snaps k! tadi da cakap TQ2 kat uncle tu! tak baik!! 1..2..3.. *satu snap*, 1..2..3.. *dua snap*,"

"TET! TET! TET! TET! TET!", bunyi hon moto pakgad dari jauh menuju ke tempat kami.

LARI3! bersepah2 semorang lari.. haha kelaka3!
kt bawah ni la gambar terakhir kitorang sebelum lari lintang pukang..
hihi!

So that was it for the day. fun, fun, fun day..
Alhamdulillah~

Thanks for viewing! ;)


Persoalan.

Yang akan dipakai ke liang lahad itu kan kain kapan..
Bukan baju melayu.. atau baju kurung.. sampin songket mahupun songkok..
Jadi mengapa harus yang diperjuangkan itu atas dasar kaum dan bangsa?







Jahiliah moden? hmm..

Friday, September 24, 2010

Surat Dari Anakmu..

Wahai ayah..
Ketahuilah isi hati anakmu ini..
yang sekian lama tersembunyi..

Wahai ayah..
Ketahuilah bahawa anakmu ini ingin menjadi seorang yang istimewa..
Seorang yang lebih dari yang biasa..

Wahai ayah..
Aku mengerti aku bukanlah anak yang terbaik untukmu ayah..
Tapi ketahuilah, aku sentiasa ingin menjadi anak itu..

Wahai ayah..
Aku sadar bahawa aku bukan anak contoh.
Bukan anak yang kau boleh banggakan.
Tapi mengertilah aku sering ingin menjadi anak yang soleh..
Kerana aku ingin mendoakanmu..
Ku ingin doaku untukmu diterima Allah..
Kerana apa wahai ayah..
Kerana aku terlalu sayang akan dirimu ayah..

Wahai ayah..
Maafkan aku terpaksa memungkiri janji..
Ketahuilah wahai ayah..
Aku bukan "culture shock" dengan ilmu itu..

Wahai ayah..
Yang sebenarnya sudah terlalu lama aku "syok" dengan ilmu itu..
Sejak dari bangku sekolah lagi..
Tapi aku tidak berpeluang..

Wahai ayah..
Wahai ibu..
Bersyukur aku ke hadrat Ilahi yang telah mengurniakan ayah dan ibu sebagai penjagaku..
Sesungguhnya kalian berdualah yang terbaik untukku..
Aku bertuah mendapat seorang ayah yang sangat memahami isi hati anak-anak..
Dan seorang ibu yang sangat tinggi kesabarannya dalam melayan kami lima beradik..
Sesungguhnya kalian berdua adalah rahmat yang paling besar dari Allah, Tuhanku..
Alhamdulillah..

Wahai ayah..
Ketahuilah yang sebenarnya anakmu ini sudah lama ingin ke arah itu..
Walaupun aku tahu diri aku tidak layak..
Aku hanya mampu berdoa kepada Allah Tuhanku..
Allah Tuhanku..
YA ayah.. Allah itu Tuhanku..
Teringin sekali aku membalas cintaNya..
Tapi aku tidak puas dengan diri aku..
Aku yang sekarang tidak layak membalas cintaNya..

Dan ayah..
Adakah engkau tahu..
Bahawa Allah telah memakbulkan doaku..
Aku bersyukur dengan nikmat ilmu dan hidayah yang Dia berikan..
Tetapi ayah..
Aku tidak mahu merasa cukup dengan itu..
Kerana aku tahu..
Aku insan yang terlalu lemah..
Imanku terlalu mudah dinoda..
Terlalu mudah terleka..
Terlalu mudah terlupa..
Aku inginkan yang lebih..

Wahai ayah..
Ketahuilah bahawa aku ingin menjadi lebih..
Lebih layak untuk mencintai Tuhanku..
Lebih layak mencintai Rasulku..
Lebih layak mencintai Ibuku..
Dan lebih layak mencintaimu wahai ayahku..

Wahai ayah..
Wahai ibu..
Bukan hasratku ingin melukakanmu..
Tetapi aku ingin yang lebih untuk menjadikan diriku lebih baik..
Yang setia bersamaku dalam mencari cinta Tuhanku..
Sebagai sifuku.. Kerana apa wahai ayah..
Kerana aku terlalu kekurangan..
Aku tidak bersedia menjadi sifu kepada suamiku..
Kerana aku sadar aku masih tidak mempunyai ilmu yang aku inginkan..
Aku masih belum lengkap..

Aku pohon keampunan darimu wahai ayah..
Aku pohon keampunan darimu wahai ibu..
Seandainya kau tahu apa isi hatiku..
....

Bleeding Hearts

Thursday, September 23, 2010

Bercermin Diri

Tatkala kudatangi sebuah cermin
Tampak sesosok yang sangat lama kukenal dan sangat sering kulihat
Namun aneh, sesungguhnya aku belum mengenal siapa yang kulihat.

Tatkala kutatap wajah, hatiku bertanya, Apakah wajah ini yang kelak akan bercahaya dan bersinar indah di surga sana?
Ataukah wajah ini yang akan hangus legam di neraka Jahanam.

Tatkala kutatap mata, nanar hatiku bertanya,
Mata inikah yang akan menatap penuh kelazatan dan kerinduan.....
Menatap Allah, menatap Rasulullah, menatap kekasih-kekasih Allah kelak?
Ataukah mata ini yang terbeliak, melotot, menganga, terburai menatap neraka Jahanam.....
Akankah mata penuh maksiat ini akan menyelamatkan?
Wahai mata, apa gerangan yang kau tatap selama ini?

Tatkala kutatap mulut, apakah mulut ini yang kelak akan mendesah penuh kerinduan.....
mengucap laa ilaaha illallah saat malaikat maut datang menjemput?
Ataukah menjadi mulut menganga dengan lidah menjulur, dengan lengking jeritan pilu yang akan mencabut sendi-sendi setiap pendengar.
Ataukah mulut ini menjadi pemakan buah zaqun jahanam...yang getir penghangus, penghancur setiap usus.
Apakah gerangan yang engkau ucapkan wahai mulut yang malang?
Berapa banyak dusta yang engkau ucapkan?
Berapa banyak hati-hati yang remuk dengan pisau kata-katamu yang mengiris tajam?
Berapa banyak kata-kata manis semanis madu yang palsu yang engkau ucapkan untuk menipu?
Betapa jarang engkau jujur.
Betapa langkanya engkau syahdu memohon agar Tuhan mengampunimu.

Tatkala kutatap tubuhku.
Apakah tubuh ini kelak yang akan penuh cahaya.....
Bersinar, bersukacita, bercangkerama di syurga?
Atau tubuh yang akan tercabik-cabik hancur, mendidih di dalam lahar
Membara jahanam, terpasung tanpa ampun, derita yang tak pernah berakhir
Wahai tubuh, berapa banyak maksiat yang engkau telah lakukan?
Berapa banyak orang-orang yang engkau zalimi dengan tubuhmu?
Berapa banyak hamba-hamba Allah yang lemah yang engkau tindas dengan kekuatanmu?
Berapa banyak perindu pertolongan yang engkau acuhkan tanpa peduli
padahal engkau mampu?
Berapa banyak hak-hak yang engkau rampas?

Ketika kutatap hai tubuh
Seperti apa gerangan isi hatimu
Apakah isi hatimu sebagus kata-katamu
Atau sekotor daki-daki yang melekat di tubuhmu
Apakah hatimu segagah ototmu
Atau selemah daun-daun yang mudah rontok
Apakah hatimu seindah penampilanmu
Ataukah sebusuk kotoran-kotoranmu

Betapa beza... betapa beza... apa yang tampak di cermin dengan apa yang
tersembunyi...
Betapa beza apa yang tampak di cermin dan apa yang tersembunyi
Aku telah tertipu, aku tertipu oleh topeng
Betapa yang kulihat selama ini hanyalah topeng, hanyalah topeng belaka
Betapa pujian yang terhambur hanyalah memuji topeng
Betapa yang indah ternyata hanyalah topeng.....
Sedangkan aku...hanyalah segonggok sampah busuk yang terbungkus
Aku tertipu, aku malu Ya Allah
Allah... selamatkan aku.... Amin ya Rabbal ‘alamin.

- Abdullah Gymnastiar

Sunday, August 29, 2010

Barakah

Untuk mendapat keberkatan Allah, dari awal majlis peminangan lagi
kita mesti menjaga adab. Keberkatan Allah ini tidak dapat hendak kita
gambarkan kerana hatilah yang akan terasa ketenangan itu. Kesannya
bukan seminggu dua, namun sampai ke hari tua.

Contohnya, orang pada zaman ´salafusaleh´, rumah tangga mereka
berkat kerana dari awal peminangan lagi majlisnya sudah dijaga.

Namun, kalau dalam majlis peminangan itu, awal-awal lagi kita tidak
dapat menjaga syariat dan adab menurut Islam, sampai akhir hayat pun
mungkin rumah tangga itu nampak ´tidak cantik´, tidak bahagia. Ada
saja kusut masainya. Hati pun kadang-kadang tidak tenang untuk
tinggal di rumah dan inilah yang banyak berlaku pada hari ini.

Sebab itulah amat penting dijaga suasana majlis ini. Biarlah
bersusah-susah sedikit asalkan syariat Allah dapat kita jaga dengan
baik.

Seperkara lagi, jangan dibebani rombongan peminangan dengan berbagai-
bagai hantaran yang mahal-mahal. Contohnya, pakaian, makanan, buah-
buahan, alat solek, beg tangan, kasut, cincin bertunang, cincin nikah
dan cincin hadiah. Memadai dengan sebentuk cincin saja.

Malah Islam tidak pernah menyusahkan penganutnya dengan cara
demikian. Apabila hantaran terlalu tinggi, hilang keberkatan rumah
tangga.

Harus diingat, yang paling layak dalam menentukan mas kahwin, juga
wang hantaran ini ialah diri wanita itu sendiri, kerana mas kahwin
itu memang haknya. Walau bagaimanapun, sekarang ini semua negeri
sudah menetapkan berapa mas kahwin untuk wanita tersebut apabila
berkahwin, boleh kita terima, tetapi sekiranya wanita tersebut hendak
menetapkan berapa mas kahwinnya, kita perlu hormati.

Begitulah kehendak syariat. Sebab itulah dalam soal ini, Rasulullah
s.a.w memaklumkan kepada umat Islam bahawa mas kahwin yang paling
baik ialah yang terendah. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Bermula yang terbaik perempuan itu iaitu yang terlebih murah mas
kahwinnya."

Sabda Rasulullah s.a.w lagi yang bermaksud:

"Sebesar-besar berkat pernikahan ialah yang paling sedikit mas
kahwinnya."

Tuesday, August 24, 2010

Seandainya Nabi SAW di sisi kita

Wahai Kekasih Allah..


Everything started masa maulud Nabi haritu.. Maaf, tak ingat pula aku tarikhnya.. Program ceramah dianjurkan oleh pelajar2 dari KAED sendiri, berlangsung di Gallery Kaed yang keramat.. Sahaja aku meringankan kaki melangkah ke program tu.. Pada awalnya aku ke situ bersama seorang rakan karib.. Ditakdirkan program bermula sedikit lewat, rakan aku terpaksa mengundur diri atas tugasan yang masih belum selesai.. Tinggal aku keseorangan.. Sudah semestinya ada saja kenalan kaed yang turut berada di lokasi.. Seingat aku, itulah kali pertama aku sambut maulud Nabi dengan tangisan.. Sebab sebelum ni aku tak paham pape pun.. Ye la.. Sekolah tak tinggi.. Satu benda je aku tahu yang orang buat waktu maulud nabi, berarak dengan baju cantik2, sambil selawat membawa banner masing2.. mm waktu sekolah dulu kan, follow je la.. Apa orang buat, itu jugalah yang aku buat..

Pada malam itu, Allah izinkan aku menerima ilmu yang baru.. Kesedaran yang baru.. Macam aku cakap tadi, aku sekolah tak tinggi.. Jadi pengetahuan am aku pasal agama pun boleh dikira K.O.. Malam itulah pertama kali aku dengar kisah tentang betapa rindunya Rasulullah SAW untuk berjumpa dengan saudara-saudara beliau. Rasulullah saw menangis mengenangkan umatnya yang beriman dengannya meskipun tidak pernah berjumpa dengannya.
Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, “bukankah kami ini ikhwanmu?” Rasulullah menjawab, “Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku. .. Aku sangat rindu bertemu dengan mereka..”

Aku menangis.. Baru aku sedar betapa kasihnya Rasulullah saw kepada kita.. Aku bertambah sedih, bila tak ramai umat beliau yang tahu dan menghargai kasih sayang nabi.. Termasuklah aku sendiri.. Aku menangis lagi.. Aku menyesal dengan kelakuan aku sendiri.. Aku malu.. Aku malu dengan Nabi saw.. Beberapa bulan kemudian, salah satu stesen televisyen Malaysia menyiarkan rancangan yang bertajuk "Sentuhan Qalbu" atau lebih kurang dengan itu.. Halaqah tersebut membicarakan tentang menjadikan Rasulullah sebagai idola.. Dan isinya tidak lari jauh dengan program maulud Nabi yang aku hadiri tempoh hari.. Tapi aku tak duduk lama depan TV, sebab aku takut untuk mengalirkan air mata depan mak aku.. Aku segan.. Jadi, aku tinggalkan mak aku, biar mak aku hayati sorang2.. Nanti takde la mak aku segan jugak kalau nak nangis.. Salah satu lagi sebab aku lari dari rancangan TV tu is.. sebab aku rasa bersalah.. Bersalahnya aku sebab aku masih leka dengan hidup.. Aku takut nk tengok..

Aku diberi lagi peluang untuk mengenali Rasulullah melalu Imam Said Rageah dari Toronto.. Berjumpa dengan beliau hanya dalam YouTube.. Dengan izin Allah, waktu jiwa aku demand nak tahu berkenaan sahabat nabi, kisah2 sahabat nabi, (aku tak ingat, sama ada Bilal bin Rabah atau Umar al-Khattab) aku terserempak dengan video ceramah beliau.. Aku makin tertarik dan semenjak itulah beliau menjadi antara penceramah kegemaran aku.. Banyak juga ceramah beliau yang aku "download".. Teringin sekali aku kenalkan beliau kepada semua rakan2 aku, namun usaha aku terbatas..

Pernah suatu ketika, abang sulong aku "tag" video "Seandainya Nabi SAW di sisi kita" untuk ditonton bersama. Sekali lagi, setelah beberapa minit video tersebut dimainkan, aku berkata sendiri "I know where this is going" . Aku tahu, aku akan nangis lagi nanti. Dan sekali lagi, aku melarikan diri.. Aku tak tengok sampai habis pun video tu.. Satu hari, aku dalam perjalanan ke rumah bersama abang sulong aku. Abang aku paksa aku tengok time tu jgak.. Aku pasrah, memang Allah nak aku tengok gak nih.. Lepas habis video, memang sah aku nangis.. Depan abang aku menangis.. The thing that made me cry was the part where a muslim sister said, if she was given the chance to sit with Rasulullah saw, what would she say. And she said this . .


"Entah la abang.. Ijah pun penah rasa camni.. Bila tengok sekeliling, macam2 dah jadi.. Kepincangan umat depan mata.. Rasa sedih sangat.. Dulu2 ijah penah pikir, kenapa ya Allah, kenapa aku hidup dalam zaman ni..? Aku taknak.. Kenapa Kau tak hidupkan aku di zaman Rasulullah? Aku nak jadi macam sahabat2 Nabi.. Ijah pikir, Allah tak sayang Ijah ke..?" Aku tak dapat nak tahan sebak lagi.. Aku lepaskan je.. Tanpa aku sedar, abang aku pun turut menangis bersama.. "Hm tapi Ijah pikir balik, mungkin ada sebabnya Allah lahirkan Ijah kat zaman ni.. Mungkin ada sesuatu yang Ijah boleh contribute, tapi kita just belum tahu apa dan bila.. InsyaAllah.. Satu hari nanti.." Abang cuba menghentikan tangisan, untuk memberi semangat, abang kata, "Mesti ada sebabnya.. Jangan risau.. Waktu zaman nabi, mereka berperang berbunuh-bunuhan.. Nyawa lawan nyawa.. Throughout the time, cara berperang berubah.. Manusia mula mengenali aircraft .. Lepas tu, perang pakai nuclear pulak.. Sekarang, adalah zaman perang minda tau.. So, tak semestinya kita kena berperang macam zaman Nabi dulu je.. In a way, kita berperang jugak tapi cara tu lain la.." Haa.. Ingat pesan abang.. Ye! Tapi aku taktau mcm mana nk berperang minda.. Yang pasti, aku kena banyak ilmu.. Ilmu dunia dengan ilmu akhirat aku kena banyak.. Itu yang aku pasti.. hmm... hmm...

Sunday, August 15, 2010

Mengumpat = Memuji Diri Sendiri = Sifat Ketuhanan Dalam Diri ?


Aku masih terus lagi membaca kitab Taubat, Sabar dan Syukur (TSnS) dari Imam Ghazali..
Tak khatam2.. Sekarang aku lebihkan kepada bab sabar.. Kerana aku masih merasakan diri aku ini masih belum cukup kekuatan dalam bersabar.. Masih sedikit perasaan seorang "hamba" kepadaNya.. Oleh sebab itu, aku mencuba, dan masih mencuba untukmerendahkan hati walaupun terkadang jiwa aku tersasar ke sana ke mari jauh dari jalan yang pasti.. Dan aku berdoa supaya aku tidak berputus asa dalam mencari destinasi yang mulia.. Di sini ingin aku kongsikan beberapa kerat ayat dari dalam kitab TSnS untuk menjadi modal pemanas otak dan muhasabah diri kita.

m/s : 168
Maksiat itu adalah sejalan benar dengan kehendak hawanafsu. Sabar dan maksiat, yang terberat adalah jika maksiat itu telah terjalin dengan adat. Jika demikian maka bagaikan timbul dua bala tentera syaitan menghadapi bala tentera Allah Ta'ala, maka sulitlah dorongan agama untuk bisa menang.

Kemudian jika perbuatan itu sudah biasa dilakukan, maka akan lebih sulit lagi bagi nafsu untuk bisa bersabar. Seperti bersabar dari maksiat lisan dalam membicarakan orang lain, berdusta, memuji diri karena pamer, pelbagai macam kelakar yang menyinggung perasaan orang lain, (aku la ni..) dan beberapa kalimat yang dimaksudkan untuk menghina orang lain dan sebagainya.

Tentang membicarakan dan mencela orang-orang yang sudah meninggal, baik dalam ilmu, riwayat hidup atau kedudukan mereka, maka pada lahirnya hal itu adalah seperti mengumpat orang lain, tapi pada batinnya adalah memuji diri sendiri.

Bagi seseorang itu ada dua syahwat, yaitu mengaktifkan orang lain dan melebihkan dirinya sendiri. Dengan begitu sempurnalah sifat ketuhanan pada tabiatnya, yang samasekali berlawanan dengan hal menghamba seperti yang diperintahkan Tuhan.

Oleh kerana berkumpulnya dua syahwat inilah, dan juga karena mudahnya lidah bergoyang dan apalagi hal itu telah menjadi kebiasaan dalam percakapan sehari-hari, maka sulitlah untuk bersabar atarnya. Dan inilah kerusakan terbesar yang sulit dikikis dari hati seseorang, sebab seringnya diulang-ulang dan umumnya dikerjakan orang.

Al-Baqarah : 264.
"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menghilangkan (pahala) sedekahmu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti (perasaan si penerima), seperti orang yang menafkahkan hartanya karena riya kepada manusia dan dia tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian. Maka perumpamaan orang itu seperti batu licin yang di atasnya ada tanah, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu menjadilah dia bersih (tidak bertanah). Mereka tidak menguasai sesuatupun dari apa yang mereka usahakan; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir."

Thursday, July 29, 2010

Ape nak tulis tajuk ni?

Maaf, aku tidak boleh memberi jawapan kepada soalan kau tadi. Bukan aku tidak tahu atau tidak mahu menjawab , tetapi soalan itu aku rasakan tidak relevan untuk dijawab. Kerana jawapan kepada soalan kau itu tadi tetap tidak boleh memberikan keyakinan yang engkau inginkan.

mm.. apa aku membebel nih?

mmmm.. ala.. malas la nk terangkan.. haha
tapi kena terangkan jgk ni..

ok, kalau kau nak aku jawab "aku suke kat kau @ aku memang nak hidup dengan kau @ etc. ",
apa yang jawapan tu boleh buat pada kau?
macam yang aku penah cakap sebelum ni, aku manusia.. kebanyakan masanya aku tak tahu apa yang terbaik untuk aku.. lebih-lebih lagi tentang jodoh.. aku manusia je bro.. aku serahkan pada yang Maha Mengetahui.. dan aku usaha dengan cara aku sendiri.. doa kepada Allah SWT..

Yang aku tahu sekarang ni, parents aku suka kalau aku dengan kau.. Dan aku sangat suka kalau parents aku suka.. :) Kawan2 pun suka kalau kau dengan aku.. mmm.. tapi kau jangan salah faham pulak.. aku bukan paksa diri aku.. tak.. :)

Kalau nanti betul2 ditakdirkan Allah, kau datang untuk aku, dan kriteria2 yang Rasulullah saw pesan tu ada dah pada kau, aku takkan tolak insyaAllah.. :) Kalau Allah dah pilih kau untuk aku, parents aku pun suka kat kau.. mesti ada hikmahnya.. dan pada hari itu, aku akan jadi insan yang paling gembira dalam dunia.. percayalah..

Aku taknak ikatan kita ni semata2 kerana hati.. Sebab hati boleh berubah, dan mudah berubah.. aku taknak sebelum kawin aku cakap "aku memang nak kat dia, hati dah suka, tak boleh dipaksa" nanti dah kawin plak aku cakap "hati aku tak boleh dipaksa, kami tidak serasi lagi!"..
Aku nak ikatan ni terikat dengan kukuh, bukan kerana hati.. Tapi kerana Allah.. Dengan cara itu, aku akan rasa lebih bertanggungjawab kerana aku tahu yang aku sudah berjanji dengan Allah. Aku tahu yang aku amat terhutang budi dengan Allah sebab makbulkan doa aku untuk dapatkan jodoh. Dan bila Allah takdirkan kau jodoh aku, aku takkan sia-siakan engkau kerana "hati" aku. insyaAllah.. Supaya semua tindakan aku adalah kerana Allah.. Kalau Allah suka, sudah tentu kau pun suka kan? Kalau Allah suka, semua suka! :)

Aritu kau ckp kat aku, kau takut sesuatu yang buruk terjadi antara kita kelak. aku jawab, jangan takut.. jangan risau.. jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah Allah jaga hubungan kita sesama manusia.. kau mula yakin kembali. sekarang, aku plak ckp kat kau, aku risau aku berubah satu masa nanti dek ketidaksabaran aku dengan ujian.. kau pula jawab, jangan risau.. aritukan kau yang ingatkan kat aku.. jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah Allah jaga hubungan kita sesama manusia.. :)

ha'ah kan!! terlupa plak aku.... :) timekasih ingatkan aku balik~
semoga semuanya berjalan dengan lancar.. insyaAllah..


gambar hiasan - aku dan kawan2 kaed aku. :D sayang semua!

Tuesday, July 13, 2010

Packed, and Definitely Fun Sunday.

dan budak kecil ini sangat comel!


Raja Iskandar Shah bersama ayahanda Raja Redzuan Shah.

eee. comel sangat gigi tu! gigit gigi kang....

Saturday, July 10, 2010

Ingin sekali... tapi..

Aku ingin kembali padaMu..
Ingin sering kembali..
Ya Tuhan..
Sentuh hatiku kembali..
Berikan ku kemanisan itu kembali..
Hanya padaMu aku bergantung..
Aku sedar, manusia bukan tempat pergantungan yng selayaknya.
Manusia berubah. Aku sering berharap suatu hari nanti ada orang yang betul2 boleh bimbing aku..
Bantu aku untuk istiqamah. Tapi aku memang tak boleh bergantung pada orang.
Diri aku ni. Semua terletak pada aku. Untuk berbuat demikian, aku sangat memerlukanMu ya Allah..

Saturday, July 3, 2010

It's me, and Me, AND ME .

it is UNCOOL to have people dislike me. it is UNCOOL to dislike myself. it is also UNCOOL to beg people to like me. what's COOL is to just be me and be able to like myself. coz everything starts with me. if i like myself, ppl will like me. but if i like myself, and nobody likes me, then SOMETHING is DEFINITELY WRONG with me.

Apa saya buat?


Download movie pakai JDownloader.
Sebelum ni, selalu donlod pakai rapidshare free user biasa.
Tapi bila sistem dlc encrypted file digunakan oleh pihak rslinks.org (pembekal link movie),
aaaaaaa tak retiiiiiiii.... pastu tak download dah macam selalu.
Sekarang ni, dah reti dah! :)
Tgk kat youtube "how to use JDownloader"
yeyey! Donlod bebanyak!

Tuesday, June 29, 2010

Selamat Tinggal Kawan..

Aku nak minta maaf kat semua..
Sepanjang kita berkawan, aku dah cuba sedaya upaya untuk jadi kawan yang baik..
Sebab aku selalu terpikir, kat akhirat nanti, korang2 jugak yang akan tuntut kat aku kalau aku ade dosa ngan korang..
So aku selalu berhati2, aku cuba yang terbaik untuk tidak mengguris hati kawan2..
Untuk kawan2 aku, ketahuilah, aku memang terlalu sayangkan korang..
Kau pun tak terkecuali..
Aku sayang SETIAP ORANG..
Walaupun orang tu tak rapat dengan aku atau mungkin belum rapat..
Aku sentiasa yakin setiap orang ade kelemahannya tersendiri..
Aku pun macam tu..
Aku sentiasa terima kawan aku tu seadanya sbb aku yakin, di sebalik kelemahan dia, dia ada kelebihan yang bukan semua orang ada..
Dengan itu, aku yakin setiap orang adalah istimewa dengan cara mereka tersendiri..
Biarlah, walaupun kawan aku yg ni, tak ngam ngan kawan aku yg tu, aku tak pernah nak amik sides..
Aku doa sangat2 aku jauh dari taking sides.
Sebab aku sayang semua orang, dan aku taknak hilang walaupun sorang..
Kawan2 aku lah yang membuatkan aku seperti 'aku' hari ni..
Mesti la aku taknak hilang walau sorang kn?
Dah tentu aku sedih..

Dan aku nak mintak maaf juga..
Aku tau aku antara orang yang jarang hang out ngan korang..
Inilah aku.. Bukan taknak, nak. Bukan tak best, best.
Aku takde jawapan untuk ni..
Tapi yang pasti, bila gambar2 hangout di postkan, aku memang taknak tengok.
Sebab aku takde. Aku jeles. Terus terang memang aku jeles.
Aku taknak tengokkkk....
Tapi aku pun takleh nk wat ape. Kita takleh be in different places at the same time.
Aku camnila.. Tidaklah anti-social. Aku seronok berkawan..
Tapi hati aku lekat kat umah.. Bila ada masa, aku lebih senang dok umah..
Unless ada activity yang leh pancing aku.. Contoh, mandi sungai, pantai + laut cantik, makan sedap, camping, etc.
Tapi in the end semua bergantung pada finance aku gak, sbb aku ni bkn pandai menyimpan..
So most of the time aku takde duit nk g jalan2 on the spot.
Kalau dah plan lame, boleh la aku korek2 sket poket mak or kakak or bapak.. hehe
Mcm trip nk g Sabah@Terangganu ni memang aku look forward sbb aku da cari duit kat poket kakak aku awal2..
Tapi, orang lain plak takleh pegi..
Kecewa disitu.. tp takpe la aku paham je..
Takde rezeki..

hmm.. nanti lah aku sambung lagi entri ni.. insyaAllah.. sbb entri ni tak sah kalau pendek..
Panjang umo, aku sambung lagi ye..

wasalam

Goodbyes, Goodbyes..

Honestly, I'm not good at goodbyes.

Even replying to goodbye messages.



But I'm pretty good at hellos~ and hi's~ !

;)

Tuesday, June 22, 2010

When She Loved Me


When she loved me
Sarah Mc Lachlan

When somebody loved me, everything was beautiful
Every hour we spent together, lives within my heart
And when she was sad, I was there to dry her tears
And when she was happy, so was i, when she loved me.

Through the summer and the fall, we had each other, that was all
Just she and I together, like it was meant to be
And when she was lonely, I was there to comfort her
And I knew that she loved me.

So the years went by, I stayed the same
And she began to drift away, I was left alone
Still I waited for the day, when she’d say "i will always love you."

Lonely and forgotten, never thought she’d look my way,
She smiled at me and held me, just like she used to do,
Like she loved me, when she loved me

When somebody loved me, everything was beautiful,
Every hour we spent together, lives within my heart
When she loved me.

Saya yang Hampeh.

Hari ni, hari paling bersejarah sepanjang semester Heritage Studies '10. Hari launching heritage exhibition yang mana semua hasil kerja sepanjang sem ni dipamerkan untuk khalayak ramai. Semalam beberapa kali jugak rehearsal.. Semua orang bertungkus lumus. Bdk2 special task masih sibuk dengan name tag, souvenirs2 lain. Bdk2 catering dok menghias meja, pinggan2, gelas2, reben kat kerusi yang cantik, pokok birds of paradise fresh dijadikan hiasan setiap meja. kreatif. Scallop2 ade lagi yg perlu digantungkan. MC2 majlis pening kepala dok ulang benda yang sama berulang2 kali. Video testing2. PA testing2. Ushers! ho ho ho. pening kepala. nk hafal dialog. nk jalan cemane? Hazwan kate, pakai heels supaya tak jalan bersepah. ho. kemain.. cara nak bukak pintu yang betul pun ade! nak bukak pen untuk guest book , cara hulur pen. Backdrop pentas plak, jenuh jejaka2 gagah arch:teX ngangkut2 loker untuk jadi dinding pentas. Banner exhibition yang cantik dijadikan backdrop. Tiba2... ?? 22RD-24TH? 22RD? twenty secord... haha. Kache terlupa nk edit yang tu sebelum print.. hadoiii.. Hmm.. pendek kata, macam2 lah yang diberi perhatian dan penelitian.

Ok. Saya plak jatuh dalam kategori mane ni? Saya committee Public Relation & Invitation. Kena invite2 orang. By semalam siang dah settle dah alhamdulillah. Menurut dalam masterplan, saya kena jadi person in charge untuk door gift yang dak2 special task dah wat. Saya ngan Wafa'. ok. Join je dak2 ushers rehearse.. malam pun ade rehearsal gak. Join je nk tau cmne cara2 sambut VIP. Tengok mawardi wat lawak, elmi wat lawak, wafa' wat lawak. ok semua pn pelawak. sakit perut gelak2. pastu, dok kat meja VIP, ngadap pentas.. diorang prektis launching. ade yg berlakon jadi mdm zuraini, jadi deputy rector, jadi gong.. gong tu mmg tak berlakon dah sbb die memang gong sebenar. Lepas solat isyak, turun ke gallery balik, tolong mawardi gubah bunga. Mawardi gubah bunga cantik! Tapi fawi rasanya gubah hutan! haha.. hantam sajalah.. :P

Pastu, naik atas pulak.. dok kat meja dak special task, borak2 menghiburkan hati orang yg tengah wat keje.. malam ni ade rezeki jatuh dari langit. hehe. Kak Amal n Kak Ada offer spaghetti n bubur jagung.. Waktu menunjukkan pukul 2++ am. hu.. Saya amik je apa yang kak amal n kak ada bagi, pastu share2 dgn dak2 special task. hempon BARU Jah berbunyi menandakan text msg masuk. "sesape yang free, boleh tolong2 kat tempat exhibition kat bawah".. Ok. Saya free. turun........ tengok, eliayes tgh melekatkan gambar2 3R yang dah di reject ke tiang 600X600 kat tempat exhibition Kuala Kangsar. Tini n Musher dok kat atas lantai tempek2 kan double tape kat gambar2 sebelum ditampal ke tiang. Fawi pn tolong memenuhkan lagi tiang tu. Masa tu dah nak dekat kul 3am. Elmi turun dr studio, ajak balik. Tapi kesian kat Musher n Tini, lagipun tak ngantuk lagi. Takpelah Elmi balik dulu. Almost kul 5am, tiang hampir siap. Eliayes kembali membawa air minuman yg dipesan. lepas minum fawi kata "haaa.. baru lah tak ngantuk". -_- tipu ke fawi? Pastu terus ngantuk yang memang tak boleh tahan dah.

Kul 5 am, Fawi surrender. Naik studio. Tido kat kerusi. Kul 6.30am, Tini n Yammahmud kejut. Jom balik. tingtong.. jalan sambil tido, duduk tido dlm kete.. Sampai kat bilik. sambung tido. taktau la kena selimut jenis apa time tu. bangun kul 1pm. ?? ??.. Hampehnya diriku.. Hampeh..
hampeh..

Seronok dengar the event went well. So, Alhamdulillah. I was just not meant to be there. Tapi.. still.. hampeh. Datang studio, malu kat Malik (boss PR&I). Tapi Malik kate takpe.. door gift tadi pun letak atas meja je.. hihi.. sib baik.. Tapi.. masih, hampeh. Ok. hampeh.

Ni file jpeg name tag yang saya tolong susunkan untuk print. Nak promote jugak designer nih. Nama dia Muhammad Fairuz Rahmad. Bakat die mendesign2 ni boleh tahan menyerlah. Kalau orang ramai tahu, mungkin boleh jual hasil2 dia. Laku, insyaAllah. ho ho. tapi takde proper jpeg poster plak kat pc ni. Nanti2 la upload.