Wednesday, April 13, 2011

Penenang Jiwa


Sengaja aku membelek-belek buku Maksu tadi. "Ensiklopedia Fikah Sunnah Wanita dari Syeikh Ahmad Jad". Pada muka surat 79, ditulis :-
"Ada ulama yang mengatakan bahawa orang yang meninggalkan solat kerana sibuk mengurus kerajaan dan pemerintahannya maka dia akan dikumpulkan kelak bersama Firaun.
Orang yang meninggalkan solat kerana sibuk mengurus pentadbiran kabinet dan kedudukannya, maka dia akan dikumpulkan kelak bersama Haman.
Orang yang meninggalkan solat kerana sibuk menguruskan harta maka dia akan dikumpulkan kelak bersama Qarun.
Orang yang meninggalkan solat kerana sibuk mengurus harta dagangannya maka dia akan dikumpulkan kelak bersama Ubay bin Khalaf.
Solat sebenarnya tidak banyak menyita waktu seseorang, lantas bagaimana engkau -wahai saudariku- kedekut terhadap Allah dengan tidak melakukan ruku', sujud, bertasbih dan bertakbir? Sementara engkau makan dari rezeki yang diberikanNya, tidur di atas bumiNya , engkau menunggu anugerahNya, berjalan di kerajaanNya dan bersenang-senang dengan nikmat yang dikurniakanNya.
Sesiapa yang tidak peduli dengan apa yang dilakukannya, maka dia tidak akan banyak memperoleh apa yang ditetapkan baginya dalam kehidupan dunia, atau harta atau yang lainnya. Bahkan hatinya selalu sibuk dan gelap, jiwanya sempit, hatinya tertutup dan dadanya sesak. Dia bukan termasuk orang yang berbahagia di dunia, dan perkaranya di akhirat ada di tangan Tuhan. Jika Allah menghendaki dia diberi rahmat dan jika Allah menghendaki, dia diberi seksa."
Sesungguhnya perihal solat bukan boleh dianggap remeh. Solat itu mententeramkan jiwa. Solat itu anugerah Allah. Solat itu indah sekali. Solat...Solat..Solat.. Suka sekali aku menyebut.. "solat.." heee~ Solat... SOLAT~ Solatlah engkau sebelum kau disolatkan.


3 comments:

V said...

aaa saye sebut solat gak!... sebut solat mcm lagi cool dari sebut sembayang~~ lgpon suku kata de lagi pendek~

fawizah said...

hehe fairuz da solat?

V said...

lalalaaAAaa~~~ *maen tanah kat depan umah*